De eerste tijd

Jij weet al even dat je een nieuwe huisgenoot krijgt, voor de hond is het allemaal onduidelijk wat er aan het gebeuren is. De reis heeft impact, bij aankomst allemaal vreemde gezichten boven zijn hoofd en hij heeft geen idee waar hij is. Hoe kansloos zijn vroegere situatie ook was, er was een structuur. Omdat de nieuwe omgeving en mensen ze totaal vreemd zijn, ligt vluchten op de loer. Overprikkeling en stress is de grootste veroorzaker van probleemgedrag, rust is in de eerste periode cruciaal.


Rij bij het ophalen van de hond direct door naar huis. Maak géén tussenstop bij een tankstation voor een plas, maar ga zsm naar huis om daar te wennen. Hou ramen en deuren dicht, zorg voor een afgesloten tuin en ga zeker niet meteen aan een lange wandel. Je hond heeft nog geen band met jou en de omgeving. Ontsnappen zou echt een ramp zijn, omdat ie niet weet waar hij thuis hoort.



Rust

De hond heeft rust nodig.

Stel ‘beschuit met muisjes’ nog even uit, maar wen vooral lekker aan elkaar door er te zijn en hem tegelijkertijd ook te laten. Een training is goed, maar start hier niet de eerste week mee. Eerst alle spanning eruit, dan pas nieuwe dingen in het koppie.


Slaap is nodig om bij te komen, zorg dat de hond de ruimte krijgt die rust te pakken. Laat hem lekker slapen en stoor hem niet. Leg dat ook uit aan de kinderen.

Ontlasting

Het komt voor dat de hond de eerste dagen niet ontlast, of alleen in huis.
Om dit patroon te doorbreken is het goed steeds dezelfde (korte!) wandeling te maken en langer stil te staan op dezelfde plek. Deze wordt dan vertrouwd en de hond zal zich daar gaan ontlasten.
De eerste weken gaat je wandeling niet verder dan naar het dichtstbijzijnde veldje en weer terug.

Aan de lijn

Je hebt van ons een veiligheidstuigje gekregen bij de overdracht. Hieruit kan de hond niet ontsnappen als hij ergens van schrikt. Laat de hond de eerste periode dubbel aangelijnd uit, je gebruikt dus zowel het tuigje als de halsband en lijnt beide aan. Draai de lussen om je pols. Mocht de hond schrikken, dan heb je houvast en hij kan niet wegschieten.


Gebruik vooral GEEN rolriem. Honden worden vaak binnengehengeld ipv teruggeroepen en je hebt nauwelijks contact met de hond. Met een nieuwe hond in huis is het wenselijk dat je eerst gaat werken aan contact en samenwerking, waarna je de hond daarna meer vrijheid kunt geven. Je hond leert te trekken aan de lijn. De lijn staat altijd strak en je hond moet er aan trekken om meer lijn te krijgen. Een trekkende hond is een frustratie van veel hondeneigenaren.


Een flexlijn kan uit je hand schieten. Als een normale lijn op de juiste manier vastgehouden wordt, kan deze niet per ongeluk uit je hand vallen of getrokken worden. Bij de flexlijn wel. Het kastje achtervolgt dan de hond en sommigen slaan hierdoor juist op de vlucht, waardoor je je hond kwijt kunt raken of hij onder een auto kan komen.

Binding

Je laat je hond wennen op zijn nieuwe plek en ben in de buurt maar niet de hele dag met hem bezig. Geef hem een eigen plek, laat hem lekker slapen en geef hem wat te kauwen om te ontstressen. Bouw het alleen zijn heel rustig op en begin met even in een andere ruimte zitten zonder er een "dingetje" van te maken. Als jij gewoon even zijn ruimte verlaat en weer terug komt is dat heel normaal. De hond ervaart dan dat je vanzelf weer terugkomt. In het tempo dat de hond aan kan bouw je het verder op. Doe vooral gewoon wat je normaal ook zou doen. Als jij ontspannen bent zal je hond dat ook zijn.


Als de hond de eerste dagen de hele tijd achter je aan loopt, dan zoekt hij steun en veiligheid. Hoe lief het ook lijkt, het is belangrijk dat je dit wat af gaat bouwen na een aantal dagen. Hij moet op zichzelf gaan vertrouwen. Wijs hem af en toe af, stuur hem naar zijn mand en geef niet steeds aandacht als hij erom vraagt. Trap niet in de valkuil dat je de hond al los kan laten omdat hij zo op je gericht is. De echte band ontstaat pas later. Begin je al met loslaten dan zal de hond zijn eigen plan gaan trekken zodra het zelfvertrouwen is gegroeid. Dat is zonde.

Share by: